Saffransmunkar

25 g jäst
0,5 g saffran
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
6 -7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Fritering och topping:
1 liter frityrolja
socker att rulla saffransmunkarna i

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
2. Smält smör, tillsätt saffran och mjölken, värm till fingervarmt.
3. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i socker, det mesta av mjölet och salt. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg antingen i maskin eller för hand. Hellre lite för lös än för fast.
5. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbelt så stor, ca 30-40 minuter.
6. Dela degen i två delar. Rulla ut till en lång lång korv. Dela varje korv i 25 delar. Rulla varje del till en liten boll och låt jäsa ytterligare 20 minuter på bakbordet.
7. Värm oljan till ca 180 grader och fritera saffransmunkarna på båda sidorna tills de fått en fin brun färg. Var försiktig och ha ett lock nära till hands!
8. Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.



Kommentarer

♥ Skriv vad du vill här:

♥ Namn:
♥ Spara uppgifter

♥ Mail: (visas endast för mig)

♥ Blogg:

♥ Skriv

Trackback
RSS 2.0