Hemmagjorda munkar&
Du behöver
1,5 dl mjölk, ljummen
1,5 dl strösocker
0,5 pkt jäst (à 50 g)
2 st ägg
9 dl mjöl
0,5 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
1 l neutral rapsolja
2 dl strösocker
Gör så här
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Blanda mjölk, 1 msk socker och jäst i en bunke.
Låt stå 15 minuter tills små bubblor syns.
Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, salt, ägg och smör i en hushållsassistent.
Arbeta degen ca 10 minuter i en hushållsassistent eller 15 minuter för hand.
Täck med bakduk och jäs ca 1 timme till dubbel storlek.
Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.
Ta ut runda ringar med en utstickare & gör mindre hål i ringarna med en mindre!
Jäs ytterligare 30 minuter.
Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida.
Ta upp och låt rinna av lite & rulla direkt i strösocker!
Jag lät degen stå över natten i kylen & gjorde munkarna på morgonen & friterade innan gästerna kom för & få dom extra färska, men går bra att göra kvällen innan också!

Kommentarer

Trackback